Melkveebedrijf HP van Staalduinen

De familie van Staalduinen heeft vanuit hun keuken prachtig uitzicht over hun stuk land in Maasland. In Boerderij ‘Villa Trajecta’ wonen Jacqueline, Henk en hun vier kinderen. In hun melkveebedrijf hebben ze 50 melkkoeien en het daarbij horende jongvee. De melk wordt verpoederd en over heel de wereld verspreid. Je vindt de poeder terug in de producten van Nestle en TwoCows, bijvoorbeeld in een KitKat. Ze willen graag hun verhaal vertellen: ‘De passie en de liefde die in ons bedrijf zit, willen we laten zien aan de buitenwereld!’

20

Jacqueline: “Ik zeg altijd: een gezonde koe is een blije boer. Een gezonde koe geeft goed haar melk, doet het goed, wordt niet ziek en heeft geen problemen. Zo simpel is het. Ik heb het gevoel dat we in de media wel eens worden weggezet als dierenbeulen. Dat is niet hoe ik mezelf als boerin zie. Of mensen hebben een Ot- en Sienbeeld bij de boerderij, dat boeren op klompen lopen en met de hand melken. Die beeldvorming klopt niet. Wij zijn gewoon een bedrijf en daarin gaat steeds meer automatisch. We zijn continu bezig met hoe we die dieren kunnen optimaliseren, natuurlijk qua gezondheid maar ook qua melkproductie. De passie en de liefde die in het bedrijf zit, wil ik laten zien aan de buitenwereld.

19

Wij willen 24 uur per dag en zeven dagen per week het allerbeste doen voor onze meiden. Elke keuze die wij maken, heeft betrekking op onze dieren. We beslissen welk voer we ze geven, wanneer de dames weer de wei in kunnen maar we moeten ook beslissen wanneer een dier wordt afgevoerd. Op ons bedrijf wonen zo’n honderd koeien. Iets meer dan de helft daarvan geeft de melk voor de fabriek, de andere helft is ons jongvee. Zij zijn hier geboren en getogen en zijn onze toekomst. Iedere koe heeft zijn eigen karakter, de een is knuffelig, de ander afstandelijk of boeit het allemaal niet zo.

VG-koeien-5

Het beeld is natuurlijk niet alleen maar romantisch. Er gaat ook wel eens iets fout: een koe wordt bijvoorbeeld ziek, of er wordt een kalf dood geboren. Maar dan hebben wij ook een baaldag. Ze zijn deel van ons gezin. Op die momenten zijn de critici er niet bij. Ik zou heel graag met die mensen in gesprek gaan en hoop dat ze mij in mijn waarde laten als boerin.
Sowieso zoek ik graag de connectie op met de stad en organiseer daarom regelmatig activiteiten zoals een diner in de stal, koe knuffelen en kinderactiviteiten op de boerderij. Het is vaak druk bezocht en mensen krijgen een realistischer beeld van de boerderij.

VG-stal-2


Toekomst
Ik vraag me af of er in de toekomst nog ruimte is voor kleine bedrijven.Door de fosfaatrechten wordt het voor ons heel moeilijk om groter te groeien. Andere activiteiten op de boerderij zijn daarom belangrijk voor de toekomst. Ik vind het wel frustrerend dat er steeds meer beslissingen voor ons worden genomen, in plaats van met ons.

27

Mijn droom voor de toekomst is een eerlijke prijs voor de melk die wij produceren en een open mind van boeren burgers en buitenlui die met elkaar in gesprek gaan en blijven. Dan kan ik blijven zeggen dat boer of boerin zijn het allermooiste vak is dat er bestaat!”

Lees ook het verhaal van Melkveebedrijf Gravesteyn